Ooit al gehoord van spoons/spoonie/spoon theory? En wat hebben lepels nu in godsnaam te maken met chronisch ziek zijn?
In deze blog probeer ik jullie uit te leggen waarom mensen met een chronische ziekte zichzelf spoonies noemen.
Wat is de spoon theory?
Dit is een manier voor chronisch zieken om hun dagelijkse leven uit te leggen.
Het is gebaseerd op het idee dat je elke dag een beperkt aantal lepels hebt (lepels zijn een maat voor energie hierbij). Alles wat je doet kost je een bepaald aantal lepels. Bijvoorbeeld, aankleden kost 2 lepels, douchen 3 lepels, etc. Wanneer je leeft met een chronische ziekte moet je dus afwegen welke dingen je wel doet, en welke niet mogelijk zijn die dag, afhankelijk van je aantal lepels.
Mensen met een chronische ziekte starten de dag met een beperkter aantal lepels dan mensen die fysiek en/of mentaal gezond zijn.
Wanneer de pijn erger is of andere symptomen opspelen, kost alles meer lepels dan op een ‘gewone’ dag. Zoals je weet is geen enkele dag dezelfde, symptomen kunnen van dag tot dag, en zelfs van uur tot uur veranderen. Je weet dus nooit met hoeveel lepels je de dag start en of je er genoeg zal hebben om het tot het einde van de dag te halen.
Op een ‘goede’ dag kan het best zijn dat je er genoeg hebt, misschien heb je zelfs het geluk dat er op het einde van de dag 1 of 2 over zijn. Maar op een slechte dag is het aantal zo klein en de kost zo groot dat niets lukt. Wanneer je lepels voor de dag opgebruikt zijn kan je niets meer doen, over je grenzen gaan en de lepels van morgen gebruiken kan een flare-up triggeren. Daar betaal je achteraf dus dubbel voor.
Wat gebeurd er als de lepels op zijn?
Zoals hierboven al gezegd, wanneer je toch doorgaat als je lepels op zijn, kan je een flare-up triggeren. Tijdens zo’n flare-up zijn de symptomen veel erger, staat de pijn dermate op de voorgrond dat je niets anders kan doen dan in bed blijven. Meer lezen over een flare-up kan in mijn vorige blog.
Wie vond de spoon theory uit?
Deze manier om uit te leggen hoe je dagelijkse leven er uitziet komt van Christine Miserandino. Zij kwam op het idee tijdens een gesprek met een kennis, waarbij ze het moeilijk vond om juist uit te leggen hoe het is om te leven met een chronische ziekte.
Wat is nu een spoonie?
De term spoonie wordt vaak gebruikt door mensen met een chronische ziekte om zichzelf te identificeren.
Comments